Veel mensen in Nederland hebben ooit een zorgverzekering afgesloten en vervolgens hebben zij deze ieder jaar opnieuw verlengd. Daar hoeft niets mis mee te zijn, maar de kans is groot dat je daardoor uiteindelijk met een verzekering eindigt die niet meer afgestemd is op jouw zorgbehoefte. Hoe dit kan, leggen wij in dit artikel uit. Belangrijker nog is dat we je ook gaan laten zien hoe je kunt zorgen dat je een goede zorgverzekering berekenen en afsluiten kunt. Maak je je zorgen over hoe je premie moet betalen, dan laten we je ook zien hoe je zorgtoeslag kunt aanvragen. 

 

De verplichte basisverzekering

Een zorgverzekering bestaat uit een aantal onderdelen. Ten eerst ben je verplicht om een basisverzekering te nemen. Met deze verzekering betaal je eventuele kosten die je maakt wanneer je in een ziekenhuis behandeld of opgenomen moet worden. Ook de kosten voor huisartsbezoek worden door deze verzekering gedekt. De verzekering komt met een eigen risico. Dit is het bedrag dat jijzelf moet betalen wanneer je gebruikmaakt van zorg. Je kunt de hoogte van dit eigen risico zelf instellen. Heb jij wel wat buffer achter de hand, dan kun je je eigen risico verhogen. Daardoor wordt je maandpremie lager. Wil je nog meer korting pakken? Betaal je premie dan in een keer, dat kan je doorgaans weer wat geld schelen. 

 

Welke aanvullingen heb jij nodig? 

Een zorgverzekering komt ook altijd met optionele aanvullingen. Deze kun je gebruiken om specifieke zorg te laten vergoeden. Je kunt bijvoorbeeld een tandartsverzekering afsluiten. Deze verzekering wordt vaak gekozen omdat de kosten van het tandartsbezoek bijna altijd hoger uitvallen dan de kosten die je betaalt om deze aanvulling op je zorgverzekering te betalen. Weet jij nu al dat je volgend jaar bijvoorbeeld fysiotherapie wilt? Zorg er dan voor dat je aan het eind van dit jaar je verzekering aanpast zodat je therapie vergoed kan worden. Maakte jij dit jaar gebruik van psychische hulp, maar stop je hier binnenkort mee? Haal dan dit pakket weer uit je zorgverzekering. Zo weet je zeker dat je zorgverzekering bij jouw zorgvraag blijft aansluiten. Hoe beter het je lukt om je verzekering in balans te brengen met wat jij aan zorg nodig hebt, hoe minder geld jij hoeft te betalen terwijl je toch de zorg krijgt die je nodig hebt. Het is namelijk nooit aan te raden om op je gezondheid te besparen. 

 

Stap online over en vraag zorgtoeslag aan

Aan het eind van het jaar mag je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Wil jij een betere verzekering afsluiten, gebruik dan een van de vele vergelijkingssites waarop je je gegevens kunt invullen en vervolgens gelijk kunt zien wie je een goede deal kan bieden. Vervolgens kun je met een paar klikken op je muis overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Is je inkomen niet zo hoog? Vergeet dan niet om ook zorgtoeslag aan te vragen. Met deze tegemoetkoming moet het lukken om de maandelijkse premie te kunnen betalen. Je vraagt dit aan via jouw account bij de overheid.