Leven met dementie is een reis vol uitdagingen, zowel voor de persoon die het heeft als voor zijn of haar dierbaren. Een van de zwaarste vragen die dan gesteld wordt, is: ‘Wanneer kan iemand met dementie niet meer zelfstandig thuis wonen?’ Een beladen gespreksonderwerp, maar essentieel, omdat het ook gaat over de behoeften en veiligheid van de persoon met dementie.

In deze blog gaan we in op de factoren die van invloed zijn op de zelfstandigheid van iemand met dementie en welke woonopties je kunt overwegen.

Dagelijkse uitdagingen

Het eerste teken dat iemand met dementie moeite heeft om zelfstandig thuis te wonen, zijn de veranderingen in het dagelijks functioneren. Vaak zijn deze kenmerkend voor wat dementie is. Dit kan variëren van het vergeten van afspraken en belangrijke taken tot problemen bij het uitvoeren van dagelijkse taken zoals koken, schoonmaken en persoonlijke verzorging. Het is belangrijk om deze veranderingen op te merken en na te gaan of je naaste dit nog kan.

Veiligheid staat voorop

Een ander belangrijk aspect is de veiligheid van de persoon met dementie. Warrig gedrag komt vaak voor en dat leidt tot desoriëntatie en het risico om te verdwalen. Daarbij komt dat het valrisico en daarmee de kans op letsel aanzienlijk hoger is bij mensen met dementie. Als je merkt dat dwaalgedrag frequenter voorkomt, of als je dierbare moeite heeft zich veilig door de omgeving te bewegen, dan is het tijd om andere woonmogelijkheden in overweging te nemen.

Noodsituaties
Als een persoon met dementie met een noodsituatie geconfronteerd wordt, is het van cruciaal belang dat deze op de juiste manier kan reageren. Of het nu gaat om een brand, inbraak of medisch incident, het vereist een snelle en effectieve reactie. Wanneer het duidelijk wordt dat de persoon met dementie niet in staat is om adequaat te reageren in dergelijke situaties, kan dit een indicatie zijn dat een andere woonvorm zowel veiliger als meer passend is.

Eenzaamheid
Dementie kan leiden tot sociale isolatie en eenzaamheid, zowel voor de persoon die ermee leeft als voor de mantelzorger. Wanneer het onderhouden van sociale contacten te uitdagend wordt, kan dit een negatieve invloed hebben op de levenskwaliteit. Het is dan het overwegen waard of een woonomgeving met meer sociale interactie misschien aangenamer zou kunnen zijn.

Toenemende zorgbehoeften

Naarmate de dementie vordert, nemen de zorgbehoeften van de persoon toe. De persoon met dementie heeft dan hulp nodig met medicatiebeheer, persoonlijke verzorging of het maken van maaltijden. Het kan voorkomen dat de noodzakelijke zorg en ondersteuning in de huidige thuisomgeving niet mogelijk is. In deze situaties is het aan te raden om alternatieve woonopties te verkennen waar deze essentiële zorg wel voorhanden is.

Alternatieve woonmogelijkheden

Er bestaan allerlei verschillende woonmogelijkheden voor mensen met dementie. Zo heb je reguliere verpleeghuizen, particuliere verpleeghuizen en thuiszorg. De beste woonoptie is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de behoeften van de persoon met dementie, de beschikbaarheid van de juiste zorg en de financiële mogelijkheden. Het is belangrijk om verschillende instellingen te bezoeken, vragen te stellen en de voor- en nadelen van elke optie zorgvuldig af te wegen.

Reguliere verpleeghuizen

Reguliere verpleeghuizen hebben vaak speciale afdelingen of units voor mensen met dementie. Deze instellingen bieden uitgebreide zorg en ondersteuning, inclusief 24 uur per dag professionele medische zorg. 

Particuliere verpleeghuizen

Particuliere verpleeghuizen voor dementie bieden vaak een meer kleinschalige en huiselijke omgeving, waar persoonlijke aandacht en zorg op maat centraal staan. Deze instellingen hebben goed opgeleid personeel dat gespecialiseerd is in de zorg voor mensen met dementie. Ook bieden ze een veilige omgeving met een programma van activiteiten en therapieën die specifiek gericht zijn op het ondersteunen en stimuleren van de cognitieve functies van de bewoners.

Thuiszorg

Tot slot kan thuiszorg een optie zijn, waarbij professionele zorgverleners de persoon met dementie thuis ondersteunen. Dit kan variëren van periodieke bezoeken voor persoonlijke verzorging en huishoudelijke taken tot 24-uurszorg. Dit is afhankelijk van de behoeften en mogelijkheden.

Wel of geen zelfstandigheid mogelijk

Het is verstandig om tijdig met professionals in gesprek te gaan om de huidige situatie te evalueren en zo weloverwogen beslissingen te nemen. Het is namelijk erg belangrijk om een omgeving te creëren die de persoon met dementie voorziet van de noodzakelijke zorg, ondersteuning en veiligheid. Een omgeving waarin zij zich veilig voelen.